Foarte multe elemente pe care le mostenim din vremuri indepartate nu ne mai sunt de folos, insa catifeaua este unul dintre cele care au reusit sa ramana foarte dorita si folosita. Aceasta tesatura este prezenta atat in industria vestimentara, dar si cea destinata amenajarilor: mobilier si confectia perdelelor si draperiilor.

Primele informatii legate de catifea spun ca a aparut in Bagdad pentru prima data, sub domnia califului Harun al-Rashid, adusa de catre negustorii din Kashmir. Alte surse insa ii asociaza originea cu Egiptul sau cu China.

Confectionarea acestei tesaturi deosebite necesita un procedeu complex si de durata. Din acest motiv o lunga perioada de timp a ramas un materiall rar si foarte scump, destinat exclusiv celor foarte bogati. Dar evolutia tehnologica si diversificarea tipologiilor de fibre folosite in confectie a transformat catifeaua intr-un produs mult mai accesibil.

Cum arăta prima catifea?

O tesatura pretioasa si matasoasa la atingere, fiind creata din impletirea a cate doua fire de matase, unul fiind folosit pentru baza, iar celalalt pentru puful prezent pe fata tesaturii. Asa a fost conceputa prima varianta de catifea. Ulterior, dorinta de a putea folosi acest minunat material la o scara mai mare a creat variațiuni mai sustenabile financiar si ca resurse naturale, folosind fibre de mohair, lana, canepa si bumbac in procesul de tesere.

Finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial coincide cu aparitiei catifelei realizate din fibre sintetice ( olyester, naylon, acetat sau vascoza). Astfel, materialul exclusiv luxos si pretios de altadata, s-a replicat si intr-unul accesibil pentru aproape toate buzunarele.

Acum 100 de ani…

…. era un material exclusivist, foarte scump, la care aveau acces doar cei bogati. De fapt aceasta caracteristica este la fel de adevarata daca facem referire la catifeaua de matase care si in ziua de astazi este foarte scumpa si limitata cantitativ, in special cea confectionata manual.

 

catifeaRevolutia industriala a creat o alternativa mult mai accesibila dar totusi, prin materia prima folosită are si caracteristici tehnice foarte bune fiind rezistenta si versatila. Utilizarea ei aduce o nota de eleganta, delicatețe si finețe si asta nu doar in industria vestimentara ci și în cea destinata mobilierului și decoratiunilor interioare.

La Evo-Concept nu va propunem sa va imbracam cu catifea ci sa va imbracam interioarele locuințelor in catifea. Catifeaua este intrebuintata frecvent pentru design-ul interior, cateva exemple fiind: tapiteria scaunelor, confecționarea draperiilor si storurilor venetiene, a fetelor de masa, pentru realizarea cuverturilor si a fetelor de perna.

draperii catifea

Va vorbeam mai sus despre evolutie = cresterea diversității tipologiilor de catifea; in functie de tipul de fibra folosit si de lungimea pufului de catifea obtinem un  spectru variat de catifele: mate sau lucioase, subtiri sau groase, permisive sau nu la lumina; si putem completa si cu catifea neteda sau plisata, monocromatica sau imprimata cu diverse modele, embosata cu sigle sau diferite patternuri.

Cum se curătă catifeaua?

Poate parea complicat la prima vedere, dar daca respecti instructiunile de curatare vei reusi. Curatarea intr-un centru specializat este cea mai facila optiune dar nu singura.

Cele mai pretentioase sunt cele de fibra naturala, in special matasea dar folosind un detergent pentru tesaturi delicate si o clatire corecta, asigurandu-te ca a fost eliminat complet detergentul din tesatura, vei obtine un rezultat foarte bun. Procedeul este desigur unul manual.

Cand ne referim la o catifea din fibra sintetica însă, folosirea mașinii de spălat devine o opțiune viabila. Temperatura de spălare in principiu nu trebuie sa depaseasca 30*C si viteza de centrifugare de 600 rpm.

draperii catifea

Catifeaua este de dorit sa se usuce intinsa nu agatata pe vertical si se calca pe dos.

Pentru ca ne place acest material delicat si dorim ca si voua sa va decoreze casele am facut aceasta prezentare succinta spicuind din lunga istorie a catifelei cateva informatii.

Viziteaza showroom-ul Evo-Concept pentru a vedea (si a atinge) colectiile de catifea selectate de catre echipa noastra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *