Ce este SteamPunk?

Stilul SteamPunk, aparut la inceputul secolului al XIX-lea, este un stil care se dedica lumii fantastice inspirandu-se din stilul victorian si gothic. Este un stil care te transpune intr-o lume a imaginatiei,  si care a inceput sa se manifeste si sa ia amploare  in design-ul interior abia la inceputul anilor 2000.

Desi nu i s-a oferit prea multa incredere in perioada debutului sau, stilul SteamPunk a devenit foarte apreciat pentru ca este un stil care isi pune elementele caracteristice in evidenta fara a le devaloriza. O parte din  elementele caracteristice folosite in acest stil sunt cele care fac parte din perioada revolutiei tehnologice iar acest lucru creeaza o atmosfera interesanta si noua. Cu toate ca din acest motiv apare si o usoara confuzie intre stilul SteamPunk si stilul Industrial, el are cateva caracteristici care il fac usor de recunoscut.

Elemente de design in stilul SteamPunk

Intr-o amenajare SteamPunk vom avea parte de asocieri atipice cum ar fi metale combinate cu foarte multa piele si sticla. Cu toate acestea, atmosfera dintr-o asemenea camera este una calda si primitoare aducand totodata o provocare si o apreciere in randul designerilor.

Asa cum am mentionat un pic mai sus, revolutia tehnologica este cuvantul cheie care sta la baza acestui stil. 

Vom intalni des elemente decorative care ne vor duce cu gandul la trecut, cum ar fi busole, ochelari vintage de aviator, manete, mecanisme de ceas, replici de motoare cu abur, colectii de machete de locomotive cu aburi, ceasuri de buzunar, masini de scris, harti vechi de navigatie, insa toate astea asociate cu elemente moderne, ca de exemplu laptopuri. 

Foloseste elemente metalice in amenajarea dormitorului

Pentru ca Retro este o parte importanta in stilul SteamPunk se vor folosi in design multe elemente metalice ca tevi goale care strabat incaperi, tije si corsete metalice vizibile folosite la corpuri de iluminat. Aceasta caracteristica care este specifica si stilului industrial ne va duce cu gandul la laboratoare vechi in care marii inventatori au descoperit tehnologiile de care ne bucuram azi. 

Cu toate ca stilul se dedica domeniului tehnologiei ceea ce inseamna ca se folosesc multe elemente decorative din cupru, fier sau bronz ca roti dintate, pistoane, senzori, tevi, calorifere combinate cu harti vechi, globuri pamantesti, schite de aeronave, unul dintre materiale cele mai folosite si cel mai impozant este pielea. Aceasta se foloseste in special la partea de mobilier ca fotoliile, paturile si canapele, dar si la decorarea peretilor.  

Mobilier in stilul SteamPunk

Mobilierul folosit in acest stil de obicei este unul antic sau este unul din lemn si elemente metalice reconditionate. Luati in considerare piesele de mobilier care folosesc stiluri de design antice si retro cum ar fi piciorul cu gheara sau sculpturi ornamentale, un raft din lemn pentru carti, un suport de palarii, o masa de cafea din lemn reutilizat.

Ceasurile in stilul SteamPunk

Desi se pot folosi in continuare elemente de decor conventionale va puteti gandi la o scara mare si puteti obtine un punct focal de atractie prin folosirea ceasurilor vechi cu cifre romane de culoarea aramei, o pereche de manusi de piele langa o pereche de ochelari din epoca victoriana. 

Hartile in amenajarea SteamPunk

Folositi elementele de mai sus cu hartile vechi supradimensionate cu tot felul de trasee pentru a oferi o atmosfera de calatorie si aventura. Orice element suvenir care aduce aminte de revolutia tehnologica este binevenit in acest stil.

Corpuri de iluminat in designul Steampunk

Cand vorbim despre corpurile de iluminat steampunk, trebuie sa ne gandim ca in acea perioada iluminatul era la inceput si in curs dezvoltare. Din acest motiv se folosesc corpuri de iluminat deschise, pentru a utiliza capacitatea luminii la maxim. Cand alegeti stilul de iluminat steampunk, selectati prima data iluminatul de accent.Puteti ilumina zone ale incaperii in segmente. Iluminatul de accent este unul focal, el trebuie sa radieze pentru a ilumina o anumita sectiune. Odata scoase in evidenta obiectele si zonele de interes se trece la iluminarea restului de spatiu locuibil. Alegeti corpurile si abajururile in tonuri subtile de galben. Folositi lumina gradient pentru a va duce cu gandul la epoca victoriana.

O caracteristica importanta in acest stil este peretele pe care este expusa arta si pentru ca arta Steampunk este o combinatie de obiecte de design industrial cum ar fi ceasuri elaborate, roti dintate si piese metalice, aceste elemente pot fi utilizate langa obiecte DIY, sau obiecte care fac parte din zona SF, creati un colaj de imagini care sa va duca cu gandul la epoca victoriana. Aceste idei de design sunt simple, tot ce aveti de facut este sa le puneti una langa alta, sa le lipiti pe o bucata de piele sau sa folositi un cadru antic, sa le agatati pe perete si sa folositi o lumina de accent. 

Ca o concluzie, designul interior este fara indoiala un domeniu distractiv, creativ si inovator. Cu toate acestea designul steampunk te duce la urmatorul nivel. Acest stil se potriveste foarte bine in aceasta epoca in care inventatorii si antreprenorii incearca sa aduca la viata science-fiction-ul. Suntem dependenti de gadget-uri si masini care au rolul de a ne simplifica si de a ne usura viata de zi cu zi.

Designul in stil Steampunk este o forma grozava de a ne trece prin perioadele de timp diferite care au marcat omenirea.

Acum pentru ca stiti elementele de baza care compun acest stil de design va dorim o imaginatie bogata si va invitam sa ne surprindeti cu ideea voastra de design in stil steampunk.

elemente steampunk

elemente steampunk
Perdele si draperii la comanda realizate de Evo-Concept
caracteristici steampunk
Perdele scurte la comanda
amenajari in stil steampunk
Draperii la comanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *